Φόρτωση Events
  • Αυτή η event έχει τελειώσει.

Ρέοντας προς την απελευθέρωση

23 Μαΐου, 2021 |5:00 μμ - 8:00 μμ 35€

Η ζωή μας είναι η κίνηση του διαρκώς μεταβαλλόμενου εαυτού μας μέσα στο χρόνο και  μέσα στον κόσμο. Μπορούμε να αντιληφθούμε την ροή που προκύπτει από αυτή την κίνηση, ως μια  αυτοσχέδια χορογραφία που συνδημιουργείται από εμάς και το περιβάλλον μας, με στόχο την αρμονική συνύπαρξη.

Κάποιες στιγμές η ροή εμποδίζεται. Αυτό μπορεί να συμβεί από διάφορες αιτίες όπως κάποιο τραυματικό γεγονός, οι κοινωνικές πιέσεις, τα άγχη, οι φόβοι, οι  ενοχές, η ντροπή, οι προσδοκίες, δικές μας ή των άλλων, ο εσωτερικευμένος μας κριτή, οι ενσωματωμένες  πεποιθήσεις ή η ανάγκη μας για πλήρη έλεγχο. Όταν η ροή μπλοκάρεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι μέσα μας στρεβλώνεται, λιμνάζει, σκληραίνει,  παγώνει και τότε μπορεί να νιώθουμε δυσφορία, ανησυχία, πόνους, θλίψη, αγωνία, ναυτία, πονοκεφάλους και διάφορα άλλα ψυχικά και σωματικά συμπτώματα που περιορίζουν την αίσθηση ελευθερίας.

Το να βρίσκουμε τρόπους να αποκαταστήσουμε την ομαλή ροή, όταν αυτή διακόπτεται,  είναι ζητούμενο από την αρχή ως το τέλος της ζωής μας. Όσο βρισκόμαστε στο περιβάλλον της μήτρας βιώνουμε μια αίσθηση συνεχούς ροής η οποία διακόπτεται την στιγμή της γέννησης καθώς ερχόμαστε στον κόσμο με τις διάφορες αναγκαιότητές του. Η μητέρα /τροφός διευκολύνει το βρέφος να ξαναβρεί την χαμένη ροή μέσα απ’ το λίκνισμα και το νανούρισμα. Καθώς μεγαλώνουμε καλούμαστε συνεχώς να κινούμαστε ανάμεσα στην χαλάρωση και στην ένταση, αλληλοεπιδρώντας με το περιβάλλον. Η δυνατότητα ρύθμισης της μετάβασης από την μια κατάσταση στην άλλη, μας προσφέρει την αίσθηση της ανεμπόδιστης ροής που συνδέεται με την αίσθηση της ευτυχίας,  της πληρότητας, της ελευθερίας και της αρμονικής σύνδεσης με τον κόσμο βοηθώντας μας να εξελισσόμαστε προς το μέγιστο των δυνατοτήτων μας.

Στο σεμινάριο αυτό θα αποπειραθούμε να ευαισθητοποιηθούμε στο πως το σώμα μας βιώνει την ροή και πως εκφράζει πιθανά μπλοκάρισμά της, αυξάνοντας την αυτο-αντιληπτικότητά μας και κατά συνέπεια τις επιλογές δράσης. Ταυτόχρονα, θα επιδιώξουμε να βιώσουμε τη ροή της ζωτικής ενέργειας μέσα μας και γύρω μας να μας υποστηρίζει, εμπνέοντας μια αίσθηση ασφάλειας.

Για την επίτευξη των στόχων μας θα αξιοποιήσουμε εργαλεία από την χοροθεραπεία, την υπαρξιακή ψυχοθεραπεία και την αφηγηματική θεραπεία τα οποία θα μας οδηγήσουν σε μια διεργασία δημιουργικής έκφρασης και γνήσιου μοιράσματος. Έτσι με οδηγό το σώμα μας και την δημιουργική μας φύση θα δοκιμάσουμε ν΄ αφεθούμε στην απολαυστική αγκαλιά του ωκεανού της ζωής!

Διαδικτυακό Βιωματικό Σεμινάριο

Ημερομηνία: Κυριακή 23 Μαΐου 2021
Ώρα: 17:00 – 20:00
Κόστος σεμιναρίου: 35 ευρώ

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Θα χρειαστεί να βρίσκεστε σε χώρο που διασφαλίζει την ιδιωτικότητα σας και νιώθετε ασφαλείς, χωρίς θορύβους και περισπασμούς και να υπάρχει δυνατότητα κίνησης. Επιλέξτε άνετα ρούχα. Επίσης, θα χρειαστείτε λευκά χαρτιά και ότι διαθέτετε από υλικά ζωγραφικής (π.χ. μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, κηρομπογιές). Φροντίστε ώστε να έχετε καλό ήχο στη συσκευή με την οποία θα συνδεθείτε.

Ποιες είμαστε:

Αμάντα Κουγιούφα B.Ed,
Χοροθεραπεύτρια GDTR-Sr, Συμβουλος Ψυχικής Υγείας MACP, Marte Meo Practitioner

Γεννήθηκα το 1965 στην Αθήνα σπούδασα παιδαγωγικά στο πανεπιστήμιο του Leicester της Αγγλίας   με ειδίκευση στον εκπαιδευτικό χορό και στην εφαρμογή του στην ειδική αγωγή. Συνέχισα με σπουδές στο κέντρο Laban του Λονδίνου και στο Nicolais/ Louis dance lab  στη Νέα Υόρκη. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου ως χοροκινητική θεραπεύτρια υπό την εποπτεία της Dr. Marcia B.Leventhal και αργότερα έλαβα μεταπτυχιακό τίτλο στην συμβουλευτική Ψυχολογία από το πανεπιστήμιο του Seattle. Εργάζομαι ως χοροθεραπεύτρια από τα τέλη της δεκαετίας του 80.  Για 22 χρόνια ήμουν υπεύθυνη του πρωτοποριακού τμήματος χοροθεραπείας στο Σικιαρίδειο ίδρυμα. Έχω συνεργαστεί με πολυάριθμες δομές παροχής φροντίδας σε ευάλωτους πληθυσμούς Είμαι ιδρυτικό μέλος της ένωσης χοροθεραπευτών Ελλάδος και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή ένωση χοροκινητικής  θεραπείας. Σήμερα  ασχολούμαι με την διάδοση της χοροθεραπείας αρθρογραφώντας, κάνοντας παρουσιάσεις σε συνέδρια και ημερίδες, οργανώνοντας σεμινάρια και εργαστήρια και εποπτεύοντας νέους θεραπευτές. Ταυτόχρονα προσφέρω συνεδρίες χοροθεραπείας ατομικά και ομαδικά σε παιδία εφήβους και ενήλικες.

Μαρία Ιωαννίδου,
Msc Ψυχολόγος υγείας- Υπαρξιακή και συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

Γεννήθηκα λίγο πριν εκπνεύσει το 1985. Λόγω επιπλοκής στον τοκετό είμαι κινητικά ανάπηρη.    Σπούδασα Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έλαβα μεταπτυχιακό τίτλο στην Ψυχολογία της Υγείας από το Πανεπιστήμιο του Surrey της Αγγλίας και μετεκπαιδεύτηκα στην  Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία με Συστημική και Υπαρξιακή προσέγγιση. Έχω εργαστεί   ως ψυχολόγος στην ειδική και γενική εκπαίδευση και σε δομές παροχής φροντίδας σε   εξαρτημένα άτομα και ηλικιωμένους. Σήμερα εργάζομαι ως ιδιώτης ψυχοθεραπεύτρια στο Χαλάνδρι Αττικής και στο Ναύπλιο Αργολίδας.

Οι προσεγγίσεις μας:

Η συνθήκη της πανδημίας και τα μέτρα που έχουν επιβληθεί έχουν αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα μας, η σύνδεση με το σώμα μας και με τους συνανθρώπους μας έχει περιοριστεί, οι στρεσογόνοι παράγοντες έχουν αυξηθεί. Αυτό συνιστά ένα συλλογικό τραύμα. Συνεπώς χρειάζεται αυξημένη φροντίδα για να διατηρήσουμε την υγεία της ψυχής και του σώματος.

Η χοροθεραπεία είναι η ψυχοθεραπεία που συνυφαίνει τις αρχές της ψυχανάλυσης και άλλων θεωριών της ψυχολογίας με τις αρχές της σωματικής/χορευτικής εκφραστικότητας και της δημιουργικής πράξης. Βασίζεται στην πεποίθηση ότι η σωματική μας διάσταση και ο τρόπος που την αντιλαμβανόμαστε, είναι κλειδί για την κατανόηση του εαυτού μας και πηγή έμπνευσης για την εναρμόνισή μας με τον εαυτό, τους άλλους και το περιβάλλον μας. Αξιοποιεί την δημιουργικότητα της τέχνης και την αυθόρμητη, ρυθμική κίνηση προσεγγίζοντας την ανθρώπινη οντότητα ολιστικά, με στόχο την ανάπτυξη της προσαρμοστικότητάς μας σ΄ έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο.

Η υπαρξιακή ψυχοθεραπεία Εμπνέεται από την φιλοσοφία. Όμως επιδιώκει να συναντήσει τον καθημερινό άνθρωπο με απλότητα και να του προσφέρει την ευκαιρία να μοιραστεί την εμπειρία του σε έναν ασφαλή χώρο, να την αναστοχαστεί και να λάβει αποκρίσεις διαφορετικές από αυτές που έχει συνηθίσει, μη επικριτικές, μη περιοριστικές. Οι αποκρίσεις αυτές λειτουργούν ως επανορθωτικές εμπειρίες. Έτσι ο άνθρωπος ενδυναμώνεται, ανακαλύπτει νέες δυνατότητες και γίνεται ικανότερος να δημιουργεί το προσωπικό το νόημα και να επιλέγει τη ζωή που θέλει για τον εαυτό του.

Η αφηγηματική θεραπεία στηρίζεται στην πεποίθηση ότι ο άνθρωπος σκέφτεται με ιστορίες. Κάθε φορά που αφηγείται τις ιστορίες του αυτές αλλάζουν από την επιρροή του ίδιου, του ακροατή και της συνθήκης. Όταν οι ιστορίες μας αλλάζουν, αλλάζει και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και τελικά ζούμε την ζωή μας.

Πληροφορίες

Ημερομηνία:
23 Μαΐου, 2021
Ώρα:
5:00 μμ - 8:00 μμ
Κόστος
35€
Κατηγορίες Event:
,

Τοποθεσία

Online

Διοργανωτής

Μαρία Ιωαννίδου
Τηλέφωνο:
+30 6937 756 887
Email:
mariaioannidou85@gmail.com