Loading Events
  • This event has passed.

Μαθαίνω να ακούω το σώμα μου

4 Απριλίου, 2021 |5:00 μμ - 8:00 μμ

Σε αυτό το σεμινάριο θα εξασκηθούμε στο να στρέφουμε την προσοχή μας στο σώμα μας και ν’ ακούμε τα μηνύματά του. Μέσα από τις πρακτικές της χοροθεραπείας, της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας και της αφηγηματικής θεραπείας θα αναζητήσουμε τρόπους για μια πιο αρμονική συνύπαρξη νου, σώματος και πνεύματος.
θα επικεντρωθούμε στο σώμα, θα ξεναγηθούμε στον εσωτερικό μας χώρο, δίνοντας την προσοχή μας σε ότι την χρειάζεται, με αποδοχή και φροντίδα. Θα συνδεθούμε με τον τρόπο που εκφράζονται οι ανάγκες μας μέσα από το σώμα, ώστε να αναπτύξουμε την ικανότητα να τις αφουγκραζόμαστε και να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτές με μεγαλύτερη ευαισθησία.
Θα μοιραστούμε αυτήν την εμπειρία στην ομάδα, αναδεικνύοντας τα σημεία που μας κάνουν ξεχωριστούς και εκείνα που μας συνδέουν με τους άλλους. Θα αναγνωρίσουμε την σοφία του ‘ιερού’ μας σώματος, και θα της επιτρέψουμε να μας καθοδηγήσει μέσα από αυθόρμητες κινήσεις και προσωπικούς ρυθμούς, σε μια πιο ακέραιη σχέση με τον εαυτό μας.

4 Απριλίου 2021
Ώρα: 17:00 – 20:00
Κόστος σεμιναρίου: 35 ευρώ

Θα χρειαστεί να βρίσκεστε σε χώρο που διασφαλίζει την ιδιωτικότητα σας και νιώθετε ασφαλείς, χωρίς θορύβους και περισπασμούς και να υπάρχει δυνατότητα κίνησης. Επιλέξτε άνετα ρούχα. Επίσης, θα χρειαστείτε λευκά χαρτιά και ότι διαθέτετε από υλικά ζωγραφικής (π.χ. μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, κηρομπογιές). Φροντίστε ώστε να έχετε καλό ήχο στη συσκευή με την οποία θα συνδεθείτε. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Ποιες είμαστε:

Αμάντα Κουγιούφα B.Ed,
Χοροθεραπεύτρια GDTR-Sr, Συμβουλος Ψυχικής Υγείας MACP, Marte Meo Practitioner

Γεννήθηκα το 1965 στην Αθήνα σπούδασα παιδαγωγικά στο πανεπιστήμιο του Leicester της Αγγλίας   με ειδίκευση στον εκπαιδευτικό χορό και στην εφαρμογή του στην ειδική αγωγή. Συνέχισα με σπουδές στο κέντρο Laban του Λονδίνου και στο Nicolais/ Louis dance lab  στη Νέα Υόρκη. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου ως χοροκινητική θεραπεύτρια υπό την εποπτεία της Dr. Marcia B.Leventhal και αργότερα έλαβα μεταπτυχιακό τίτλο στην συμβουλευτική Ψυχολογία από το πανεπιστήμιο του Seattle. Εργάζομαι ως χοροθεραπεύτρια από τα τέλη της δεκαετίας του 80.  Για 22 χρόνια ήμουν υπεύθυνη του πρωτοποριακού τμήματος χοροθεραπείας στο Σικιαρίδειο ίδρυμα. Έχω συνεργαστεί με πολυάριθμες δομές παροχής φροντίδας σε ευάλωτους πληθυσμούς Είμαι ιδρυτικό μέλος της ένωσης χοροθεραπευτών Ελλάδος και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή ένωση χοροκινητικής  θεραπείας. Σήμερα  ασχολούμαι με την διάδοση της χοροθεραπείας αρθρογραφώντας, κάνοντας παρουσιάσεις σε συνέδρια και ημερίδες, οργανώνοντας σεμινάρια και εργαστήρια και εποπτεύοντας νέους θεραπευτές. Ταυτόχρονα προσφέρω συνεδρίες χοροθεραπείας ατομικά και ομαδικά σε παιδία εφήβους και ενήλικες.

Μαρία Ιωαννίδου,
Msc Ψυχολόγος υγείας- Υπαρξιακή και συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

Γεννήθηκα λίγο πριν εκπνεύσει το 1985. Λόγω επιπλοκής στον τοκετό είμαι κινητικά ανάπηρη.    Σπούδασα Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έλαβα μεταπτυχιακό τίτλο στην Ψυχολογία της Υγείας από το Πανεπιστήμιο του Surrey της Αγγλίας και μετεκπαιδεύτηκα στην  Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία με Συστημική και Υπαρξιακή προσέγγιση. Έχω εργαστεί   ως ψυχολόγος στην ειδική και γενική εκπαίδευση και σε δομές παροχής φροντίδας σε   εξαρτημένα άτομα και ηλικιωμένους. Σήμερα εργάζομαι ως ιδιώτης ψυχοθεραπεύτρια στο Χαλάνδρι Αττικής και στο Ναύπλιο Αργολίδας.

Οι προσεγγίσεις μας:

Η συνθήκη της πανδημίας και τα μέτρα που έχουν επιβληθεί έχουν αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα μας, η σύνδεση με το σώμα μας και με τους συνανθρώπους μας έχει περιοριστεί, οι στρεσογόνοι παράγοντες έχουν αυξηθεί. Αυτό συνιστά ένα συλλογικό τραύμα. Συνεπώς χρειάζεται αυξημένη φροντίδα για να διατηρήσουμε την υγεία της ψυχής και του σώματος.

Η χοροθεραπεία είναι η ψυχοθεραπεία που συνυφαίνει τις αρχές της ψυχανάλυσης και άλλων θεωριών της ψυχολογίας με τις αρχές της σωματικής/χορευτικής εκφραστικότητας και της δημιουργικής πράξης. Βασίζεται στην πεποίθηση ότι η σωματική μας διάσταση και ο τρόπος που την αντιλαμβανόμαστε, είναι κλειδί για την κατανόηση του εαυτού μας και πηγή έμπνευσης για την εναρμόνισή μας με τον εαυτό, τους άλλους και το περιβάλλον μας. Αξιοποιεί την δημιουργικότητα της τέχνης και την αυθόρμητη, ρυθμική κίνηση προσεγγίζοντας την ανθρώπινη οντότητα ολιστικά, με στόχο την ανάπτυξη της προσαρμοστικότητάς μας σ΄ έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο.

Η υπαρξιακή ψυχοθεραπεία Εμπνέεται από την φιλοσοφία. Όμως επιδιώκει να συναντήσει τον καθημερινό άνθρωπο με απλότητα και να του προσφέρει την ευκαιρία να μοιραστεί την εμπειρία του σε έναν ασφαλή χώρο, να την αναστοχαστεί και να λάβει αποκρίσεις διαφορετικές από αυτές που έχει συνηθίσει, μη επικριτικές, μη περιοριστικές. Οι αποκρίσεις αυτές λειτουργούν ως επανορθωτικές εμπειρίες. Έτσι ο άνθρωπος ενδυναμώνεται, ανακαλύπτει νέες δυνατότητες και γίνεται ικανότερος να δημιουργεί το προσωπικό το νόημα και να επιλέγει τη ζωή που θέλει για τον εαυτό του.
Η αφηγηματική θεραπεία στηρίζεται στην πεποίθηση ότι ο άνθρωπος σκέφτεται με ιστορίες. Κάθε φορά που αφηγείται τις ιστορίες του αυτές αλλάζουν από την επιρροή του ίδιου, του ακροατή και της συνθήκης. Όταν οι ιστορίες μας αλλάζουν, αλλάζει και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και τελικά ζούμε την ζωή μας.

Πληροφορίες

Ημερομηνία:
4 Απριλίου, 2021
Ώρα:
5:00 μμ - 8:00 μμ
Event Categories:
,

Τοποθεσία

Online

Διοργανωτής

Μαρία Ιωαννίδου
Τηλέφωνο:
+30 6937 756 887
Email:
mariaioannidou85@gmail.com