Συνεργάτες


Αμάντα Κουγιούφα

Γεννήθηκα το 1965 στην Αθήνα σε μια γειτονιά που παίζαμε στους δρόμους όλη μέρα, έτσι από παιδί έμαθα να χαίρομαι το σωματικό παιχνίδι και ν΄ αντιλαμβάνομαι την ύπαρξη ως ολότητα σώματος, ψυχής και πνεύματος. Η πρώτη σπίθα της αγάπης μου για το χορό άναψε όταν στην γειτονία μου άνοιξε η σχολή μπαλέτου της Αλέκας Μπερτόλη. Η φλόγα δυνάμωνε παράλληλα με μια έμφυτη αγάπη για τον άνθρωπο και μια περιέργεια για το πώς βιώνουν την ύπαρξη τους οι άλλοι άνθρωποι. Έτσι οδηγήθηκα να σπουδάσω παιδαγωγικά στο πανεπιστήμιο του Leicester της Αγγλίας με ειδίκευση στον εκπαιδευτικό χορό και στην εφαρμογή του στην ειδική αγωγή. Συνέχισα με σπουδές στο κέντρο κέντρο Laban του Λονδίνου και στο Nicolais/ Louis dance lab  στη Νέα Υόρκη. Ολοκλήρωσα της σπουδές μου ως χοροκινητική θεραπεύτρια υπό την εποπτεία της Dr. Marcia B.Leventhal, ενώ παράλληλα εργαζόμουν ήδη ως χοροθεραπεύτρια σε δομές παροχής φροντίδας σε ευάλωτους πληθυσμούς.

Το 1991 ίδρυσα το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα τμήμα χοροθεραπείας στο Σικιαρίδειο ίδρυμα, το οποίο λειτούργησε υπό την ευθύνη μου για 22 χρόνια.  Από το 1993 είμαι ιδρυτικό μέλος της ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας, έχω διδάξει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ένωσης και εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Χοροκινητικής Θεραπείας (EADMT). Το 2017 έλαβα μεταπτυχιακό τίτλο στην συμβουλευτική Ψυχολογία από το πανεπιστήμιο του Seattle.

Αδιαλείπτως συνεχίζω να εμπλουτίζω τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου παίρνοντας μαθήματα σε διαφορετικές προσεγγίσεις στο χορό, την ψυχοθεραπεία και τις ολιστικές θεραπείες. Παράλληλα ασχολούμαι με την διάδοση της χοροθεραπείας εποπτεύοντας νέους/ες θεραπευτές/τριες, αρθρογραφώντας, κάνοντας παρουσιάσεις σε συνέδρια και ημερίδες και οργανώνοντας σεμινάρια και εργαστήρια. Ταυτόχρονα προσφέρω συνεδρίες χοροθεραπείας ατομικά και ομαδικά σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικό βιογραφικό μου εδώ.

Τι είναι η χοροκινητική θεραπεία.
Η χοροκινητική θεραπεία είναι η ψυχοθεραπεία που συνυφαίνει τις αρχές της ψυχανάλυσης και άλλων θεωριών της ψυχολογίας με τις αρχές της σωματικής/χορευτικής εκφραστικότητας και της δημιουργικής πράξης. Ανήκει στο ευρύτερο σύνολο των θεραπειών μέσω τέχνης που άρχισαν ν’ ανθίζουν μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, όπου οι ψυχικές διαταραχές είχαν πολλαπλασιαστεί λόγω της βαρβαρότητας του πολέμου και του λεγόμενου μετατραυματικού στρες. Μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στις μέρες μας καθώς βιώνουμε ένα συλλογικό τραύμα. Η συνθήκη της πανδημίας και τα μέτρα που έχουν επιβληθεί έχουν αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα μας, η σύνδεση με το σώμα μας και με τους συνανθρώπους μας έχει περιοριστεί, οι στρεσογόνοι παράγοντες έχουν αυξηθεί και η χρειάζεται αυξημένη φροντίδα για να διατηρήσουμε την υγεία της ψυχής και του σώματος.

Η χοροθεραπεία βασίζεται στην πεποίθηση ότι η σωματική μας διάσταση και ο τρόπος που την αντιλαμβανόμαστε, είναι κλειδί για την κατανόηση του εαυτού μας και πηγή έμπνευσης για την εναρμόνισή μας με τον εαυτό, τους άλλους και το περιβάλλον μας. Αξιοποιεί την δημιουργικότητα της τέχνης και την αυθόρμητη, ρυθμική κίνηση προσεγγίζοντας την ανθρώπινη οντότητα ολιστικά. Αφυπνίζει την τρισδιάστατη ύπαρξή μας: σώμα – νους – πνεύμα και επιτρέπει να βιωθούν και ν΄ αναγνωριστούν προσωπικά κινητικά πρότυπα και ο αντίκτυπός τους στην καθημερινότητα μας, να αναδυθούν πιθανά τραύματα σε ασφαλή χώρο, με συναισθηματική απόσταση και με τον συμβολισμό που επιτρέπει η τέχνη, μετασχηματίζοντας τις τραυματικές εμπειρίες σε πηγές ενόρασης, πληροφόρησης, ενδυνάμωσης και εμπλουτισμού του εαυτού μας. Μέσω της χοροκινητικής θεραπείας σταδιακά, εκτονώνουμε τις όποιες εντάσεις φέρουμε κάθε φορά και γινόμαστε πιο ανάλαφροι και πιο απελευθερωμένοι. Εκφράζουμε τον βαθύτερο είναι μας μέσα από κινητικούς αυτοσχεδιασμούς. Ερχόμαστε σε επαφή με βασικές μας ανάγκες. Ρίχνουμε φως σε ασυνείδητα κομμάτια μας και επουλώνουμε παλιές πληγές με στόχο την ανάπτυξη της προσαρμοστικότητάς μας σ΄ έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο.